DE WARE KRACHT VAN MANNEN EN VROUWEN

Het is bijna dagelijks een nieuwsitem: #MeToo. Vrouwen die openbaar ervoor uit durven te komen dat ze seksueel onjuist behandeld, en veelal misbruikt zijn. Machtsspelletjes die mannen uitoefenen om aan hun genot te komen. Best ernstig als je dat zo leest. De tegenreactie is dat vrouwen zeuren en het allemaal wel meevalt. Wat in het verleden is gebeurd kan je niet meer veranderen. Maar wat kan je hiervan leren? Zijn vrouwen hierin enkel het slachtoffer? Het allerbelangrijkste is nog wel de vraag: Wat is de ware kracht van mannen en vrouwen en hoe kan je elkaar versterken?

Wat is mijn ervaring?

Ik kan als vrouw zijnde absoluut zeggen dat er genoeg mannen zijn (ook zakelijk) die je niet met respect behandelen. Dit laten ze zien door seksuele niet respectvolle opmerkingen te maken, foto’s te sturen en je werk en professionaliteit niet serieus te nemen. Ik ga daar niet op in, want ik zie ze als trieste figuren met weinig karakter en ik geloof in mijn eigen kracht. Helaas denken veel vrouwen dat dit wel nodig is om verder te komen. Dit stemt mij zeer droevig. Ze hebben niet door hoe mooi ze zijn en wat hun kracht is. Ze doen zichzelf zo tekort! Lieve vrouwen zulke mannen hebben jullie niet nodig!

Machtsmisbruik?

Er zijn echter ook mannen die een stap verder gaan dan berichten en foto’s sturen. Mannen zijn fysiek veelal sterker, waardoor de meeste vrouwen op dat gebied verliezen. Een vrouw kan worden gedwongen tot seksuele handelingen.  Ik begrijp niet hoe die mannen nog naar zichzelf durven te kijken in de spiegel. Trots op zichzelf kunnen zijn. Het feit is echter dat dit wel gebeurt. Het zegt genoeg over deze mannen zonder karakter, maar is dit allemaal te voorkomen? Ik vrees van niet. Maar die mannen hebben vaak ook kinderen waaronder dochters. Hoe zou jij het als vader vinden dat je dochter misbruikt wordt…

Zijn vrouwen de onschuld zelve?

Het is te gemakkelijk om alléén te wijzen naar mannen. Ik heb ook gezien dat vrouwen bewust het bed delen om verder te komen. Plat gezegd: ‘zich omhoog neuken’. Die mannen gek maken door de manier waarop ze zich kleden en ze manipuleren. Is dit goed? Nee, dit is ook een manier van machtsmisbruik. Dan niet vergeten het huiselijk geweld. Veel mannen worden niet alleen geestelijk mishandeld maar ook fysiek. Zij slaan uit respect geen vrouwen maar de vrouw hen wel. Eveneens zeer ernstig dat dit gebeurd. Hier is nog een groot taboe op, want: ‘Wat voor man ben je nou als jij je laat mishandelen door je vrouw?!’.

Zijn mannen en vrouwen gelijk?

Nee, mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Wel gelijkwaardig. Het karakter is anders en dat is juist mooi! Een man is vaker roekelozer, durft grotere beslissingen te nemen. Zijn vaker logisch denkend. Vrouwen denken vaak meer na. Laten sneller emoties meespelen bij een beslissing. Bij een keuze wordt met meerdere aspecten rekening gehouden. Vrouwen nemen minder snel grote risico’s. Juist die combinatie is goud waard. Dan ben je nog sterker als team.

Wat kan er gedaan worden om machtsmisbruik te voorkomen?

Allereerst is het van belang dat de persoon, of het nu een man is of een vrouw, van zichzelf houdt. Zichzelf waarde toekent. Klasse. Zelfrespect. Dat maakt een mens zoveel krachtiger! Het kan een ingewikkeld proces zijn. Ik heb ook niet altijd van mezelf gehouden. Maar juist doordat ik mezelf leerde kennen en waarderen, in al mijn aspecten, ben ik sterker dan ooit. Dat gun ik alle mannen en vrouwen. Dan zijn machtsspelletjes niet meer nodig omdat het ego niet gevoed hoeft te worden. Dan kan je daadwerkelijk elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Concurrenten bestaan niet want jij weet ook dat jij uniek bent en daardoor je eigen talent hebt!

Wat je ook van #MeToo kan zeggen. Het is wel goed dat vrouwen nu meer voor zichzelf op durven komen. Nee durven zeggen. Net zoveel respect opeisen als een man krijgt. Hoe meer vrouwen zich verenigen hoe sterker ze in hun kracht staan en dat zal gelijkwaardigheid ten goede komen.

Het is ook van belang dat mannen zich durven uitspreken. Veel mannen schamen zich om wat een vrouw hen aandoet. Het feit is wel dat veel mannen geestelijk mishandeld worden door vrouwen en dat is, net zo goed als vrouwenmisbruik, een zeer ernstige zaak. Dus mannen verenig je en spreek het uit!

Samen sta je sterk!

Ik geloof oprecht dat je samen elkaars capaciteiten kan versterken. Elkaar terecht kan wijzen en tips kan geven om op een hoger level uit te komen. Geestelijk te groeien. Van belang is het dat de drang naar macht en onzekerheid niet jouw gedrag bepalen. Leidend zijn. Dus merk je bij jezelf dat je het erg prettig vindt om zo met anderen om te gaan. Ga dan bij jezelf te rade. Vraag jezelf eerlijk af waarom je dat prettig vindt. Waarom jij dat nodig hebt. Jij wilt toch ook niet zo behandeld worden? Samen sta je sterk! Ik geloof dat als zakelijk en privé dit eindelijk wordt erkend, er een positieve energie zal zijn zowel thuis als op je werk. De werksfeer zal verbeteren wat een positief effect op het bedrijfsresultaat heeft. Door samen sterk te staan wordt het goede voorbeeld gegeven aan de toekomstige generatie. Dat is toch uiteindelijk wat we allemaal onze kinderen gunnen? Niet denken maar doen! Zet jij de eerste stap?

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. info@danielleinspireert.nl/ www.danielleinspireert.nl

©Danielle Inspireert