Verstandelijk en emotioneel in balans?

Afgelopen vrijdag bemerkte ik weer dat ‘in je hoofd’ zitten je juist kan belemmeren in plaats van verder brengen. Ik had motorvaardigheidstraining op het circuit en vond het vooraf best spannend. Ik weet dat ik halve cirkels kan draaien. Pas nog gedaan maar doordat ik teveel nadacht, lees in mijn hoofd zat, in plaats van te vertrouwen op mijn kunnen, lukte het niet. Mijn gedachten blokkeerden mij. Toen de snelle oefeningen kwamen, die mijn voorkeur hebben, stapte ik eindelijk uit ‘the mind’ en vertrouwde ik pas op mijn gevoel. Het was een verschil van dag en nacht en ik genoot ervan. Herken je dit? Dat wanneer je teveel na gaat denken het niet wil en als je op je gevoel vertrouwt, het ineens soepeler en meer vanzelf gaat?

Het voelen verleerd

Het aanvoelend vermogen of de intuïtie is nog veelal aanwezig bij baby’s en jonge kinderen. Daarnaast ook bij dieren. Wanneer een baby honger heeft gaat hij of zij huilen. Een hond gaat niet kwispelen als iemand kwaad in de zin heeft. Dat voelen ze aan. Al snel leer je dat wat je voelt ondergeschikt is aan het verstand. Het gaat op school bijvoorbeeld niet om wat je voelt, het gaat om cijfers. Het gaat niet om wat je leuk vindt om te doen, het gaat om wat je moet doen. Je wordt beoordeeld op je kunnen, niet op hoe dingen voelen. Dit is ontzettend jammer want juist de intuïtie beschermt je vaak erg goed voor mensen die niet het beste met je voor hebben. Maakt dat je wijze beslissingen kunt nemen.

Rationele wereld

We leven in wereld waar logica overheerst. Waar er ‘controle’ is op het leven juist doordat er geen ruimte is voor afwijkende meningen. Dit zodat we het kunnen blijven begrijpen. Begrijpen met het hoofd, niet met het hart. En dit zorgt maatschappelijk voor grote problemen. Geen ruimte voor onbekendheid, lees andere culturen. Maar het kan ook zorgen voor mentale problemen. Er zijn zoveel mensen tegenwoordig die in de knoop zitten.  Als je je hart negeert weet je niet meer wie je bent en wat je wilt in het leven. Je raakt jezelf kwijt. Je wordt geleefd in plaats van dat je leeft. Juist dit gaat wringen op den duur.

Controle is uiteindelijk maar schijn. Het leven loopt altijd anders dan verwacht. Juist door alles te willen beheersen is er vaak geen ruimte voor mensen die anders zijn en ons zoveel kunnen leren. Een spiegel kunnen vormen om zelfreflectie te krijgen. Je loopt zoveel levenslessen mis door dwangmatig het leven te willen controleren.

Gevoel versus verstand

Alléén je gevoel volgen is ook niet echt het summum. Ik hoor regelmatig dat iemand weer een mislukte relatie heeft gehad omdat het zo goed voelde. Niet één keer maar vaker. Dan zou een beetje verstand handig zijn om niet weer voor het type partner te gaan waar je uiteindelijk ongelukkig van wordt. Zonde van je kostbare tijd! Ik pleit dus voor de combinatie tussen gevoel en verstand. Het verstand kan uitermate nuttig zijn maar dan wel in combinatie met gevoel.

Durf te leven

Uiteindelijk gaat het erom of je je hart durft te volgen. Het is hartstikke eng om je gevoel te volgen. Onbekende wegen te begaan zonder de uitkomst te weten. Juist door stap voor stap bij steeds meer beslissingen aan jezelf te vragen: word ik hier gelukkig van? Wat voelt beter? Kom je dichter bij je gevoel uit. Uiteindelijk gaat het er toch om dat je hart gelukkig is? Dat je op je sterfbed denkt: ja, ik heb behalve ademhalen ook echt geleefd? Ga ervoor, leef!!!

© Danielle Inspireert 2018

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Of iemand voor een inspirerende workshop? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. – info@danielleinspireert.nl of 06-409 892 47 www.danielleinspireert.nl