Status is tegenwoordig gekoppeld aan diploma’s en wat je bereikt hebt. De mensen die fantastische kunstenaars zijn om een vak uit te voeren waar jarenlang ervaring voor nodig is worden hierbij vergeten. Hieronder vallen onder andere de metselaars, stukadoors, monteurs, timmermannen en vrouwen maar ook wegwerkers die onze wegen begaanbaar houden!

Het begint al op de basisschool

Een minderwaardigheidscomplex krijg je al snel. Je telt met een vakopleiding in de maatschappij niet meer mee. Een vakopleiding is niet goed voor de status van de ouders. Kinderen krijgen helaas niet altijd meer mee dat als ze hun best doen het genoeg is. Nee het gaat erom dat je moet opscheppen als ouder(s) hoe goed mijn zoon of dochter wel niet presteert! Waarom? Wordt je kind er gelukkig van? Het gaat er toch om dat je kind gelukkig is? Doet waar hij of zij blij van wordt? Het begint al met de waardeloze woorden: hoog- en laagopgeleid. Dat impliceert al dat het één beter is dan het ander. Deze termen mogen nooit meer in het onderwijs gebruikt worden! Het ene kind is praktisch beter en het andere kind theoretisch. Punt. Allebei van belang en even goed!

Ik ben als ouder niet geslaagd als mijn kind niet minimaal naar de HAVO gaat….

Voor leerkrachten die de Cito moeten bespreken met de ouders in groep 8 is het een loodzware taak om een kind die meer van praktisch bezig zijn houdt ook echt naar VMBO te laten gaan. Ouders voelen zich veelal mislukt als hun kind maar naar praktisch onderwijs gaat. Ik word daar droevig van en geïrriteerd. Het gaat er toch om dat je kind gelukkig is? Ik ken genoeg praktische talenten die verplicht naar de HAVO moesten terwijl ze monteur wilden worden. Hun ogen lachten niet meer na een tijd en waarom? Omdat ouders zichzelf belangrijker vonden dan hun kind. De status belangrijker is dan het geluk van het kind. Diep triest als je erover nadenkt. Als kind overleef je hopelijk je ouders en dan zit jij met je ongelukkige baan opgescheept. Je ouders zijn dan dood die hebben er geen last meer van. Dit allemaal omdat men niet begrijpt wat voor talenten echte vakmensen zijn!

Hoezo zijn vakmensen talenten?

Ik heb van huis uit gelukkig meegekregen dat vakmensen goud waard zijn. Mijn vader zat in de economische sector maar in de vrije tijd kluste hij vaak in en om het huis. Ik mocht meehelpen en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Dat ik een jong meisje was vormde gelukkig nooit enige belemmering! Ik red me dus prima maar een monteur ben ik niet en ook geen timmervrouw. Lange leve de fijne vakmensen die vakkundig een 3 puntssluiting in de deur maken of de badkamer fantastisch betegelen en leidingen verleggen. Ze moeten levenslang bijscholing krijgen omdat de materialen waarmee ze werken veranderen maar ook de wet- en regelgeving. De meeste hoogopgeleide mensen kunnen niet wat vakmensen wel kunnen en hebben vaak nog geen respect. Ik begrijp dat niet: ze leveren vakwerk! Wat kan een advocaat zonder kantoor? Ik kon gemakkelijk leren. Maakt me dat meer dan een ander die dat niet kan? 0%. Ik heb enkel dit als talent meegekregen. Niets meer en niet minder. Belangrijker is of ik er wat nuttigs voor medemensen mee doe en dan nog ben ik niet meer dan een ander. Ik heb voor dit talent niets hoeven doen behalve geboren worden… Ieder heeft zijn eigen talent en je hebt elkaar nodig! Als tiener keken vriendinnen met wie ik lunchte in de pauze al naar me op. Ik ging naar Atheneum en zij naar MAVO (nu VMBO). Ik vond dat zo’n onzin! Ze waren zo talentvol maar zagen het zelf niet in omdat ze toen al werd geleerd dat je alléén met een hoge opleiding meetelt. De grootste onzin!

Wat moet een advocaat zonder kantoor?

Kortom samen sta je sterk! Ik hoop dat in de maatschappij eindelijk eens wordt ingezien wat voor topwerk vakmensen leveren. Dat er wederzijds respect komt voor deze fantastische talenten. Dat vakmensen trots hun kunnen laten zien in plaats van wegmoffelen onder zinnen als: ‘ik ben maar een vakman’ en ‘ach ik kon niet leren’.. Nee je bent gelukkig een vakman want zoals jij zijn er velen zonder wie de maatschappij en economie niet kan draaien. ​Je bent ontzettend nodig en van het grootste belang! Nu nog hopen dat hoogopgeleiden hun hersens gebruiken en dat daadwerkelijk gaan inzien 😉

© Danielle Inspireert 2018

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Of iemand voor een inspirerende workshop? Neem dan vrijblijvend contact op met mij.

info@danielleinspireert.nl of 06-409 892 47  | www.danielleinspireert.nl