Copyright (c)2014 De Twentsche Courant Tubantia 27/11/2014

HART & ZIEL ‘MENSEN BEWUSTER MAKEN EN INSPIREREN’ Het mag ons niet verbazen wanneer ze ooit haar achternaam definitief verandert in Danielle Inspireert. Onder deze naam schrijft DanielleSchokker poëzie en geeft ze workshops en lezingen. „Om mensen aan te sporen, om mensen te inspireren. Ik wil mensen bewuster maken.”Zondag leest ze voor in Hengelo. Tussendoor improviseert gitarist Hans Martin op haar gedichten.Na tien dagen stilteretraite, ergens in een klooster, was Danielle Schokker er uit. „Dat was vorig jaar, ik was nog 31. Daar zit je dan. Ik was gelukkig getrouwd, woonde in een fijn huis. Alles wat ik zocht. Toen moest ik nog weten waar ik me op zou focussen.”Taallessen had ze gegeven. Sport zelfs. „Ik kon niet alles blijven doen. Het werd tijd om te kiezen.” Onder de naam Danielle Inspireert werd het poëzie, werd het voordracht. Maar met een doel. „Ik wil mensen aansporen, wil mensen bewuster maken”, zegt ze, terwijl ze roomham, olijven en stukjes kaas serveert.„Mensen stellen van alles uit. ‘Ooit ga ik, ooit zal ik. Na mijn pensioen dit. Als de kinderen het huis uit zijn dat.’ Maar ik zeg: als je leeft, doe dan dat waar je gelukkig van wordt en doe dat dan nu.”Op tafel liggen twee exemplaren van haar dichtbundel Schrijvende gedichten. Ze pakt het inkijkexemplaar op, bladert er in en zegt: „Kijk, met opzet geen paginanummers. Als de mensen iets zoeken moeten ze er naar toe bladeren.”Op de terugvlucht van een vakantie op Kreta merkte ze dat haar man naast een uitgever zat. Ze ruilde van stoel en bij aankomst in Nederland had ze een uitgever gevonden. „Hij geeft eigenlijk alleen kinderboeken uit. Maar ook het nieuwe Sinterklaasboek van Herman Finkers. Heb ik zowaar dezelfde uitgever als Finkers. Mooi, toch? ”Daadkracht kan haar ook anderszins niet worden ontzegd. Ze heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de bundel bij alle grote boekhandels van Nederland ligt. Bij Athenaeum, bij Broekhuis, Broese, Donner. „Ik ben gewoon overal zelf op af gestapt. Voor poëzie is de markt niet zo groot, daar moet je hard aan trekken. En enkel op internet werkt niet. De mensen moeten het gezien hebben. Ik wilde per se deze opvallende lichtblauwe kleur als omslag.”De titel Schrijvende gedichten suggereert dat ze nog bezig zijn. „Omdat ik hoop dat de gedichten doorgroeien in het hart van wie ze leest”, legt ze uit. „Ik wil mensen aansporen, daarom hebben de gedichten een actieve rol.”

Hoge literaire aspiraties heeft ze niet. „Ze zijn geschreven vanuit het hart en ze zijn toegankelijk. Als je na een dag hard werken tot rust wilt komen, grijp je niet naar een zwaar literair gedicht, dan heb je geen zin in moeilijke poëzie.” Zondag leest ze in brasserie So Nice haar gedichten voor. Hans Martin speelt er muziek bij op gitaar. „Hij speelt om de gedichten en verhalen heen. In flamencostijl speelt hij improvisaties. Het duurt al met al een uur. Niet langer, om de aandachtsboog niet te lang te maken.”

Als Danielle Inspireert verzorgt ze workshops voor bedrijven en instellingen. Om groepscohesie te bevorderen. Over poëzie. Rollenspelen ook. Eerdaags spreekt ze op een gezinsdag van de veteranenorganisatie WoundedWarriors in Doorn. „Met steeds dezelfde boodschap: je moet actief zijn, altijd blijven deelnemen. Daarom ook mijn motto: Niet denken, maar doen.”

En dan is er nog dat andere boek waar ze aan werkt, iets voor de langere termijn. „Een filosofisch boek. Het kan nog wel vijftien jaar duren voordat ik dat klaar heb.” Terwijl schrijven haar verder zo gemakkelijk afgaat. „Ik pak een pen en er komt wat uit. Alles is mijn inspiratie.”

Geschreven door: Theo Hakkert

Foto gemaakt door: Lars Smook