Vandaag is het Pinksteren. Voor het merendeel van de mensen zal Pinksteren vooral een heerlijke vrije dag zijn om te besteden aan familie en vrienden. Een woonboulevard of stad wordt bezocht, een evenement of een festival zoals Pinkpop. Van origine is Pinksteren een christelijk feest waarbij wordt herdacht dat de Heilige Geest is neergedaald om in ons mensen goddelijke liefde en wijsheid te openbaren.

Tegenwoordig zijn er meerdere geloofsrichtingen en nog een grotere afgeleide daarvan aan instellingen, kerken en instituten die prediken de juiste visie op het geloof te hebben. Die visie gaat vaak samen met het wijzen naar medemensen die niet juist leven volgens de heilige geschriften. Angst is hierbij een handige factor dat veelvuldig wordt gebruikt. Je moet leven volgens strenge restricties en regels anders ga je niet naar de hemel. Als je die voorschriften niet opvolgt zal je ziel branden in het vagevuur of de hel.

Recentelijk kwam dit nog in het nieuws in het voorbeeld van Conchita Wurst die als transgender het Eurovisiesongfestival won. Patriarch Irinej en andere kopstukken van de Servische Orthodoxe kerk stelden dat de overstromingen in de Balkan een straf van God was. God zou de vloed hebben gezonden als goddelijke straf voor hun zonden. Hierbij wees hij naar lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Ik vraag mij oprecht af wat dit nog met het geloof te maken heeft. Volgens de bijbel is God liefde (1 Johannes hoofdstuk 4 vers 8). In het woordenboek staat dat ‘liefde’, warme genegenheid, en oprechte en warme belangstelling betekent.

Wat is dan het fundament voor het geloof? Ik denk dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen. Voor mij is God met de oneindige barmhartige liefde het fundament van het geloof. Vooral Jezus is een inspiratie. De verhalen in het nieuwe testament over Jezus laten erg mooi zien wat wijsheid is om met medemensen om te gaan. Je hoeft niet per se te geloven om wijsheid uit die verhalen te halen.

Hij was onbevooroordeeld. Hij wees mensen die andere overtuigingen hadden niet af maar ging met ze in gesprek. Dat kunnen wij tegenwoordig nog steeds in de praktijk brengen. Niet wijzen naar mensen die andere ideeën hebben, of het nu politiek of geloofsgerelateerd is. Maar respect blijven houden, juist voor degenen waar je het eigenlijk niet mee eens bent om zo de dialoog open te houden. Het gevaar van groepen opzij zetten is dat de ruimte om met wederzijds respect een gesprek aan te gaan er niet meer is. Het ego spreekt dan en niet de liefde wat God is.

Juist Pinksteren kan ons hieraan herinneren. Op de respectvolle barmhartige liefde voor elkaar!