Het is een hype tegenwoordig. Geluk is hetgeen je moet nastreven. Je kunt cursussen volgen, boeken lezen of zelfs geluks-coach worden. Het grote gevaar is dat wanneer je niet gelukkig bent je dus mislukt in je missie en je daardoor nog ongelukkiger zult voelen. Zonde natuurlijk want dan kan je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Wat is de definitie van geluk?

In de ‘Van Dale’ staat letterlijk als definitie van geluk:

  1. Gunstige loop van omstandigheden; = voorspoed: hij heeft altijd geluk boft altijd; van geluk mogen spreken veel geluk hebben; op goed geluk op de gok
  2. Aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt

Klinkt prachtig maar een leven kent niet altijd voorspoed. Soms zijn er nu eenmaal nare dingen wanneer bijvoorbeeld mensen te jong erge ziektes krijgen en overlijden. Of onschuldige mensen die onrecht wordt aangedaan. Betekent het dan dat je automatisch niet gelukkig meer kunt zijn als je dat overkomt? Oftewel: hangt geluk af van voorspoed of niet?

Ik mag me vooral niet ongelukkig voelen…

Er lijkt een allergie op ‘ongelukkig voelen’ te zijn. Als iemand aangeeft dat hij of zij niet gelukkig is en het niet goed gaat wordt snel gezegd. ‘Oh dat komt wel goed!’ ‘Hou vol het gaat vanzelf beter.’ ‘Na regen komt zonneschijn’. Behoorlijke dooddoeners. Uiteindelijk komt het vaak ook wel goed maar op zo’n moment heb je daar dus niet veel aan als iemand je daarmee wil opbeuren. Je mag dus niet ongelukkig zijn.

Mijn vraag is nu aan jullie: Wat is er mis mee dat je je soms ongelukkig voelt? Dat je het leven soms haat? Juist daarvan weglopen maakt dat je niet eerlijk bent naar jezelf en het leven toe. Soms ben je nu eenmaal ongelukkig. Juist daarbij stilstaan en het beschouwen maakt dat je ervan kunt leren. Verder kunt komen. Dit is echter niet altijd het geval. Soms is het gewoon de stemming waarin jij je bevindt. Juist sombere emoties voelen maken ook dat gelukkige emoties nog fijner voelen. Je bent je nog meer bewust dat het wel een keer voorspoedig gaat. Je geniet er dan nog meer van!

Jij hebt gemakkelijk praten?!

Mijn leven heeft veel heftige dalen gekend. Op zulke momenten heb ik het leven regelmatig vervloekt. Nu achteraf ben ik gelukkig dat ik deze momenten mocht meemaken om nu anderen verder te helpen. Te inspireren. Het heeft allemaal te maken met je mindset. Zie jij tegenslagen als een persoonlijk verlies en ga je in de slachtofferrol zitten of leer je ervan om zo wijzer te worden? Uiteraard kan het voorkomen dat iemand van buitenaf, een professional, je verder moet helpen omdat jij er niet meer uitkomt. Ook dat is niet erg. Samen kom je simpelweg verder. Dus wees vooral eerlijk naar jezelf toe en maak het jezelf niet onnodig moeilijk.

Waar geluk

Waar geluk zit niet in dure bezittingen. Een dure auto rijdt vast heerlijk. Maar veel geld maakt niet dat je dan pas gelukkig kan zijn. Geluk zit in kleine dingen. Uiteraard is het afhankelijk van je eigen voorkeur maar een zon die schijnt. Warme wind die door je haren waait. Mooie kleuren in de natuur bijvoorbeeld van een zonsondergang of juist herfstbladeren. Maar ook een blije lach op een kindergezicht of een lach van een vreemde voorbijganger. Geluk zit in alles maar zonder bewustwording, zonder geopende ogen zal je het nooit aanschouwen. Dus open je ogen en zie! Ik wens jullie allemaal veel geluk toe! 🙂

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Of iemand voor een inspirerende workshop? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. – info@danielleinspireert.nl of 06-409 892 47 www.danielleinspireert.nl