Copyright (c)2015 – HUISAANHUISENSCHEDE.NL 04/09/2015 

Daniëlle Schokker: ‘Een ziek kind ís geen ziekte, maar hééft een ziekte’

Kinderen die ziek zijn koppelen aan een gezond kind, zodat het zieke kind niet alleen met zijn of haar ziekte bezig hoeft te zijn. Dat beoogt de stichting Buddiez. Vrijdag was de aftrap in het stadhuis. Wethouder Eerenberg kwam direct met een prachtig cadeau: “Ik stel de skybox van de gemeente beschikbaar voor de eerste koppels tijdens de wedstrijd van FC Twente tegen Ajax komende zaterdag.”

Dan moet initiatiefnemer Daniëlle Schokker aan de bak, want ze heeft nog geen ‘klantenbestand’. “Maar dat gaat je vast lukken, gezien de drive waarmee je dit allemaal van de grond hebt getild”, lacht de wethouder. Drie van de sprekers deze ochtend zijn zelf als kind in min of meerdere mate ziek geweest. Zowel Daniëlle Schokker als wethouder Eelco Eerenberg en notaris Pieter Oosterhuis zijn ervaringsdeskundig. Geen van hen treedt in detail. “Wat mij betreft leidt dat teveel af van waar het nu om gaat”, aldus Schokker. Oosterhuis: “Bij mij was die geschiedenis wel een reden om de stichting kosteloos te ondersteunen. Ik ben als kind ziek geweest en dan voel je je vaak erg eenzaam. Het idee van de stichting is zo simpel, dat je je afvraagt waarom het er nog niet is. Daarbij koppelt Daniëlle een tomeloze hoeveelheid enthousiasme aan een grote mate van professionaliteit.”
Wethouder Eerenberg is ook blij met Buddiez: “Als wethouder jeugdzorg hebben we dit soort iniatieven nodig. Sinds 1 januari moeten we bij de gemeente natuurlijk meer taken verrichten met minder geld. Er is minder budget voor professionele hulp, maar soms moet je dat ook niet willen. Mensen achter dit soort initiatieven hebben vaak een enorme intrinsieke motivatie die ook nog een onbetaalbaar is.” Dat wil niet zeggen dat er geen profs achter Buddiez staan: Onder het zestal ambassadeurs is onder meer een kinderpsycholoog en een tekentherapeut. Tijdens en na het traject worden zowel kinderen als ouders gocoached en ondersteund.
Daniëlle Schokker over de noodzaak van Buddiez: “Een ernstig ziek kind kan zich ontzettend eenzaam voelen. Dit heb ik zelf ervaren toen ik ziek was. Wij koppelen gezonde kinderen (buddy’s) aan zieke kinderen. Op die manier kan het zieke kind gewoon weer kind zijn. Daardoor zijn ze niet alléén maar bezig met hun ziekte. Vanuit de stichting worden activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Ze zijn dan buddy’s van elkaar en gaan samen met de stichting op stap.” Buddiez start als pilot in Enschede. Daarna moet het zich uitrollen over de rest van het land.

Geschreven door: Franklin Veldhuis 

Foto gemaakt door: Tessa Wiegerinck