Ego versus puurheid

In veel tijdschriften maar ook bij seminars/workshops zie je items met steekwoorden als ‘puur natuur’, ‘jezelf zijn’. Het thema is schijnbaar ‘hot’. Allemaal leuk en aardig maar hoe vertaal je dat naar de praktijk toe in zakelijk opzicht. Het zal vast vermakelijk zijn als je op slippers en in een korte broek op een zakelijke afspraak verschijnt maar in de praktijk wordt dat vaak niet gewaardeerd. De kernvraag is eigenlijk: Hoe kan jij jouw puurheid effectief zakelijk inzetten?

Ik ken mezelf?

Puurheid gaat samen met zelfkennis. Hoe kan jij nu iets inzetten zonder te weten wie je bent en wat je in de essentie bent? Dat gaat nooit lukken. Het zal hoogstens een afspiegeling zijn van wat je denkt hoe het moet zijn. Een luchtkasteel dus en daar heeft een ander niets aan. Het wekt hoogstens een illusie op. Jouw betrouwbaarheid zal echter verminderen als je weer iets hebt gezegd en niet hebt waargemaakt. Daar heb je uiteindelijk dus niets aan. Een prachtig ego zonder inhoud dus.

Mijn kern is?

Hoe kom je bij de essentie van wie je bent? Dat lijkt vreselijk ingewikkeld. Het is echter stukken gemakkelijker dan je aanvankelijk zult denken. Het onderbuikgevoel dat is het. Anderen zullen het intuïtie noemen. Als je bijvoorbeeld bij sommige mensen een negatief gevoel krijgt dan weet je dat iets niet goed zit. Leuke dingen geven je echter wel een goed gevoel. Je kunt je hart voelen zingen. Als je steeds meer probeert het onderbuikgevoel te volgen zal je steeds dichterbij de essentie komen wie je bent. Wat je leuk vindt en wat niet. Oftewel jouw kern wordt duidelijker. Wat ook kan helpen is om op een blad papier punten te schrijven die je belangrijk vindt. Dat te bewaren en een week later hetzelfde te doen. Zo kan je ook door er onbewust en bewust over na te denken dichterbij je essentie komen. Dit zijn enkele manieren maar het belangrijkste is dat er wordt gekeken waar jij in je hart gelukkig van wordt. Zodra je dat weet ben je bij je kern uitgekomen.

Oké ik weet wie ik ben en nu?

Wat heb je eraan dat je jezelf kent in deze wereld? De tijd waarin we leven is niet de gemakkelijkste. Je moet van alles en er wordt van alles verwacht. Maar juist doordat jij jezelf kent kan je ook je grenzen beter bewaken. Dat vergroot daadkracht en betrouwbaarheid. Daarnaast door puur te zijn kan je ook anderen stimuleren en inspireren. Geen ego’s ertussenin maar menselijkheid. Ik geloof dat veel zaken daarmee standvastiger worden bekrachtigd voor langere samenwerkingsverbanden. In de zakenwereld draait het vaak om de gunfactor en met iemand die zichzelf is weet je beter waar je aan toe bent. Dat is zakelijk van groot belang.

Is het ego dan persé slecht?

Het ego is absoluut niet persé slecht. Het maakt dat je er staat. Doorgaat met rechte rug. Maar het ego kan je overnemen. Je bent niet meer Jan of Piet maar je beroep en dan vergeet je het allerbelangrijkste, namelijk jezelf. Jouw kracht is juist dat je een eigen karakter hebt met kwaliteiten en als je dat verliest dan verlies je de essentie waar je ook gelukkig van wordt. Een afspiegeling wordt van jezelf en dat is superzonde. Je wordt geleefd in plaats van dat je zelf leeft.

Voluit!

Door vaker jezelf te zijn zal je ook ontdekken dat je met sommige mensen een andere klik zult krijgen. Vaak zijn dat mensen en collega’s die hetzelfde in het leven staan. Dat vergroot zeker het werkplezier want iets delen met gelijkgestemden is zeer prettig. Dus ontdek wie je bent en durf meer jezelf te zijn. Daar zit uiteindelijk je grootste kracht want niemand is zo zoals jij!!!!! Geloof erin!