Het ontstaan van de mens wordt in de Griekse oorsprongsmythe als volgt omschreven. Een mens bestond oorspronkelijk uit 2 hoofden, 4 armen en 4 benen en bezat zowel het vrouwelijke- als mannelijke geslachtsdeel. Er waren 3 varianten. De man/man, de vrouw/vrouw en de man/vrouw (hermafrodiet). De goden waren bang dat de mens teveel macht zou krijgen en besloot de mens op te splitsen in 2 delen. In plaats van rust kreeg de mens onrust om levenslang op zoek te gaan naar de wederhelft om weer 1 te worden.

Tot zover het romantische verhaal vol weemoed. Hoe gaat het nu in de praktijk? Zijn er nog vooroordelen of opgelegde rolpatronen waar je als man of vrouw anno 2019 nog last van kunt hebben of niet?

De ‘mancave’  het recht van elke man!


Overgewaaid uit Amerika is de ‘man cave’ of ‘mancave’. Volgens Wikipedia is de man cave een plek waar mannen hun hobby of favoriete bezigheden kunnen beoefenen. Vaak is het een zolderkamer of garage, die helemaal naar hun smaak is ingericht. Het is ook psychologisch verantwoord. Volgens sommige psychologen waaronder Scott Haltzman, komt het het huwelijk ten goede als mannen een plek voor zichzelf hebben, waar ze zich in kunnen terugtrekken uit de dagelijkse stress om even te ontspannen door middel van een hobby, sport kijken of videogames spelen. Prima zou je denken. Een man mag zich absoluut lekker ontspannen. Dit is zeer belangrijk zelfs om als mens het stresslevel te verlagen, maar waar is de woman cave? De plek waar de vrouw kan ontspannen of haar ding doen waarbij de andere huisgenoten haar niet lastig vallen? Of hebben vrouwen geen ontspanning nodig want ze werken toch al vaker parttime en zitten al genoeg thuis… Voor kinderen zorgen en het huishouden doen is toch compleet wat anders dan tijd voor zichzelf hebben. Ik hoor helaas vaak genoeg dat vrouwen in de vakanties zeggen; ‘Eindelijk even tijd voor mezelf’. Waarom eisen vrouwen zich het recht niet toe om ook een woman cave te hebben om te kunnen ontspannen?

Rolpatronen vanaf jongs af aan

Als vrouw leer je al jong om op anderen te letten. Te zorgen voor elkaar. Voor je pop. Op verjaardagen je moeder te helpen met de hapjes rond te delen. Dan kreeg je te horen. ‘Wat doe je dat toch goed!’ Dat is leuk om te horen als jong meisje dus dat deed je het vaker. Nu is hier absoluut niets mis mee ware het niet dat je als vrouw wel erg vaak in de verzorgende rol wordt geduwd. Weinig jongens mogen maar met poppen spelen. Jongens worden veelal vader als ze volwassen zijn dus wat is er mis met poppen? Desondanks is dit niet stoer. Jongens moeten nog vaak stoere jongensdingen doen. Een jongetje van een jaar of 3 kreeg bot van zijn vader te horen nadat hij een roze zonnebril had uitgekozen; ‘Dit is voor meisjes niet voor stoere jongens’. De jongen keek sip en ik had met hem te doen. Nu al niet mogen kiezen waar hij blij van wordt omdat de maatschappij heeft bedacht dat roze voor meisjes is en blauw voor jongens. Wat nu als je niet van blauw of roze houdt? Dan heb je pech want de maatschappij heeft dit zo bedacht. Wat een geluk!

Je mag doen wat je leuk vindt?

Als man of vrouw kan je dezelfde hobby’s hebben. Ik rij bijvoorbeeld motor. Mijn man heeft daar niets mee. Prima zou je denken. We hebben andere interesses. Als vrouw is het zo raar dat je motor rijdt en je man niet. Andersom is het normaal dat de man rijdt en de vrouw niet. 

Een ander voorbeeld. Toen ik ging werken in Kenia vroeg men aan mij: ‘Je kunt je man toch niet alléén laten? Andersom toen hij in het buitenland ging werken werd hem gevraagd: ‘Deed ze niet moeilijk?’. 

Dit is de realiteit van nu. Als vrouw word je nog vaak verplicht om voor de ander te moeten zorgen en minder stoere dingen te mogen doen dan een man. 

Wanneer mogen kinderen hun hart volgen?

Zolang kinderen niet de vrijheid krijgen van de ouders om te doen waar ze gelukkig van worden in plaats van het gewenste patroon zal de maatschappij niet veranderen. Je zoon is niet mislukt als hij gaat balletten evenals het prima is dat je dochter als monteur aan de slag gaat. Helaas is vaak eigen geluk en aanzien belangrijker dan het geluk van het kind. Erg en naar maar helaas wel de werkelijkheid. Zolang men voor de ander denkt en men een geslacht in hokjes duwt zal er niets veranderen. Om terug te komen op de Griekse oorsprongsmythe: men was man, vrouw of hermafrodiet. Waarom beperken we ons tot hokjes? Een mens is een wezen met eigen talenten. Laat het individu dat ontdekken zodat het kan uitgroeien tot een gelukkig volwaardig medemens op aarde. Is dit nu zo moeilijk? Helaas wel…

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Of iemand voor een inspirerende workshop? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. info@danielleinspireert.nl of 06-409 892 47 www.danielleinspireert.nl

© Danielle Inspireert 2018