Door angst worden veel beslissingen die aanvankelijk goed voelen alsnog niet genomen. Is dit een prachtige beschermer van foutieve keuzes of houd dit jou juist tegen om verder te komen? Te groeien op je pad? Kortom wat voor rol speelt angst in jouw leven?

Pas op!

Sinds je klein bent word je gewaarschuwd voor de gevaren overal. Pas op dat je het glas niet laat vallen! Pas op voor de stopcontacten! Let op als je de weg oversteekt! Stop geen vieze vingers in je mond! Ouders willen vaak hun kinderen beschermen tegen de gevaren van buitenaf. Je wordt dus sinds je klein bent regelmatig beschermd tegen alles dat jou maar kan schaden.  

Dit kan ervoor zorgen dat jij je natuurlijke bescherming, intuïtie niet meer leert te gebruiken en erop durft te vertrouwen. Zonde want je ‘onderbuikgevoel’ weet dingen vaak eerder dan jij ze bewust doorhebt. Je zult dit wel herkennen wanneer je nieuwe mensen ontmoet. Je krijgt een onheilspellend gevoel in je onderbuik dat hij/zij niet te vertrouwen is. Je stopt dat echter weg want hij of zij is netjes, heeft een goed CV, goede naam enz. enz. maar achteraf blijkt dat je beter niet met de ander in zee had kunnen gaan… Jammer dat jij je intuïtie dus al vanaf kleins af aan leert negeren. Met de ratio kan veel maar de intuïtie kan dat absoluut versterken.

Veilige modus?

Door in de veilige modus te zitten, veelal uit angst dat het misgaat, loop je vaak veel kansen mis. Uiteraard is het handig (lees dit als understatement) dat de hypotheek en de vaste lasten worden betaald. Echter de veilige modus zorgt er ook voor dat je niet je hart durft te volgen. Als je springt weet je nooit of het goed uitpakt of niet. Niet altijd zijn de gevolgen ervan te overzien. Zoals ook in mijn vorige blog staat geschreven kan je gewenste omgeving veranderen. Soms neem je afscheid en ontmoet je andere mensen die je verder brengen in het leven. Doodeng want je weet nooit wat je ervoor terugkrijgt. Dit maakt dat velen op de automatische piloot leven en ja dat is veilig maar het hart wordt genegeerd. Echter als mens heb je de luxe dat er vaker in het leven kansen zijn die eerst niet gepakt konden worden. Je hebt vaker de keuze om je leven anders in te delen op een manier dat op een eerder tijdstip niet mogelijk was. De vraag is of jij dat durft of niet!

Ik heb nog wel de tijd?

Bronnie Ware heeft jarenlang als verpleegster in de palliatieve zorg gewerkt. Ze heeft onderzocht hoe men zich voelde net voordat men stierf. Naast de spijt dat men te hard heeft gewerkt en te weinig tijd heeft besteed aan vrienden staat met stip op 1 dat men niet heeft durven te leven. Ik citeer: ‘ Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.’ Als je eerlijk naar jouw leven kijkt, is jouw leven ingericht volgens andermans verwachting? Of ben je trouw gebleven aan jezelf? Volg jij je hart en maak jij bewust jouw keuzes? Uiteraard kan niet altijd je leven precies zo zijn als je dat wilt hebben. Je hebt bijvoorbeeld jonge kinderen en dat kost geld. Maar ga jij zodra het wel kan wel je hart volgen om je droom achterna te gaan? Niet alléén plannen maken maar het ook daadwerkelijk doen?

Leef!

Je weet nooit wat er op je levenspad gaat komen. Wat je wel weet is dat je wordt geboren en doodgaat. Durf jij als het moment daar is te springen? Je dromen waar te maken of blijf je veilig je hart negeren en is het laatste dat jij denkt; ik heb spijt? Je hebt een heel leven geleefd en in plaats van vredig klaar te zijn voor de dood heb je spijt! Waar kies jij voor? Durf jij te leven?

Voor reacties en vragen of om contact op te nemen kijk op mijn website: www.danielleinspireert.nl